Een zeer duidelijk symptoom van de Vijfde ziekte bij baby’s is het ontstaan van rode plekken op met name het gezicht. Baby’s kunnen vuurrode wangen krijgen doordat de vele vlekjes zich versmelten tot één grote vlek. Dit is geen prettig gezicht en zal soms tot klachten leiden bij de baby.

Rode wangen: de Vijfde ziekte?

Niet alleen de Vijfde ziekte leidt echter tot rode wangen bij een baby. Ook andere ziektes en situaties kunnen soortgelijke symptomen veroorzaken bij de baby. Een bekend voorbeeld is Rode Hond. Ook bij Rode Hond kan de baby felrode wangen krijgen. Rode Hond is echter een zeldzame ziekte nu iedereen tegen de ziekte wordt ingeënt in de kinderjaren. Desalniettemin bestaat de ziekte nog wel en zijn er mensen bij wie deze infectie niet goed heeft gewerkt. Op deze manier kunnen baby’s toch met Rode Hond in aanraking komen.

Naast Rode Hond en de Vijfde ziekte kan het krijgen van rode wangen ook erg onschuldig zijn. Een bekend fenomeen is dat baby’s rode wangen krijgen wanneer de eerste tandjes doorkomen. Het kan dus verstandig zijn hierop te controleren wanneer de baby erg rode wangen heeft. Bij twijfel kan het echter nooit kwaad de huisarts te bezoeken.