Zo’n 40% van alle volwassenen is nog niet immuun tegen het virus dat de Vijfde ziekte veroorzaakt. Dit betekent dat zij op een bepaald punt in hun leven nog ziek kunnen worden als zij in aanraking komen met het virus. Ook voor volwassenen is de Vijfde ziekte onschuldig, hoewel de presentatie anders is dan bij kinderen en baby’s.

Verschillen Vijfde ziekte bij kinderen en volwassenen

Het is gebleken dat volwassenen minder vaak te maken krijgen met de rode vlekken die zo massaal ontstaan bij kinderen met de Vijfde ziekte. Ontstaan er wel rode vlekken, dan zijn het er vaak ook minder dan bij kinderen het geval is.

Wel krijgen volwassenen veel vaker last van stijfheid en pijn in de gewrichten, met name de voeten en handen. Deze klachten kunnen ook langer aanhouden dan bij kinderen het geval is. Vaak houden de klachten ongeveer twee weken aan, maar het komt ook voor dat er nog maanden last is van pijn en stijfheid. De klachten lijken soms op die van reuma, waardoor een gedegen onderzoek nodig is om dit uit te sluiten. Er zijn geen medicijnen om de infectie te stoppen. Wel kan er pijnstilling genomen worden. Paracetamol is normaal gesproken voldoende, maar ook ibuprofen is een optie.