De Vijfde en Zesde ziekte zijn beide veelvoorkomende kinderziektes. Zowel de Vijfde als de Zesde ziekte zijn vrij onschuldig, hoewel zij wel als vervelend ervaren worden door het kind. Beide ziektes worden veroorzaakt door een virus. Bij de Vijfde ziekte is dit het parvovirus B19, bij de Zesde ziekte het humaan herpesvirus type 6. Hoewel de ziektes in de volksmond soms door de elkaar gehaald worden, hebben de twee ziektes duidelijke verschillen.

Verschillen Vijfde en Zesde ziekte

De Vijfde en Zesde ziekte hebben enkele duidelijke verschillen, waardoor de aandoeningen makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. De Zesde ziekte kenmerkt zich door een plotselinge, vrije hevige koorts die enkele dagen aanhoudt. De lichaamstemperatuur van het kind kan wel boven de 40 graden uitkomen. Bij de Vijfde ziekte kan ook koorts optreden, maar is dit vaak slechts een milde verhoging. Omdat de koorts bij de Zesde ziekte zo plotseling optreedt, kunnen er zogenaamde koortsconvulsies optreden. Dit zijn aanvallen waarbij het kind korte tijd (enkele seconden tot minuten) ongecontroleerd beweegt en niet aanspreekbaar is. Hoewel dit beangstigend is voor de ouders, zal dit vrijwel altijd onschuldig zijn.

Bij de Vijfde ziekte is een algemeen ziekgevoel, met bijvoorbeeld gewrichtsklachten, een duidelijk symptoom. Bij de Zesde ziekte zien we dit nauwelijks. Wel kan een kind met de Zesde ziekte last krijgen van de darmen en oorontstekingen.

Overeenkomsten Vijfde en Zesde ziekte

Een belangrijke overeenkomst van de Vijfde en Zesde ziekte is het ontstaan van rode vlekjes op de huid. Bij de Zesde ziekte ontstaan deze vlekjes als de koorts is weggezakt. Bij de Vijfde ziekte ontstaan de vlekjes vaak als eerste symptoom van de ziekte. De vlekjes zijn vergelijkbaar met elkaar bij beide ziektes. De vlekjes jeuken en kunnen gloeien, maar zijn zelden pijnlijk. Bij de Zesde ziekte ontstaan in een aantal gevallen ook vlekken achterin de keel.

Behandeling Vijfde en Zesde ziekte

Zowel de Vijfde als Zesde ziekte zijn vrijwel altijd onschuldig. Meer dan de helft van alle personen heeft in de kindertijd zowel de Vijfde als Zesde ziekte gehad. Niet iedereen krijgt daadwerkelijk symptomen en slechts een zeer klein deel heeft behandeling nodig.