Vooral baby’s en kleine kinderen worden getroffen door de Vijfde ziekte. Het virus dat de ziekte veroorzaakt, het parvovirus B19, is zo veelvoorkomend, dat je er regelmatig mee in aanraking komt. 60% van alle volwassenen zijn in hun kinderjaren al ge├»nfecteerd.

Risico’s baby Vijfde ziekte

Hoewel het geen fijn gezicht is om een baby met rode vlekken, rode wangen en misschien zelfs gewrichtspijn te zien, is de Vijfde ziekte gelukkig onschuldig. De ziekte hoeft niet behandeld te worden en wordt vanzelf door het lichaam opgelost. Meestal verdwijnen de klachten al na een week. Wel kunnen de vlekjes nog enkele weken terugkomen.

Wanneer de baby jonger dan drie maanden is, is een doktersbezoek echter wel verstandig. In deze fase van het leven is het afweersysteem van de baby nog erg kwetsbaar, ook als de ziekte een erg onschuldige is, zoals bij de Vijfde ziekte. Een huisarts zal de baby onderzoeken en vertellen waarop gelet moet worden om er zeker van te zijn dat de toestand van de baby niet ernstig wordt. Het komt echter zelden voor dat er daadwerkelijk ingegrepen moet worden.