Vijfde ziekteOp basis van de symptomen is de Vijfde ziekte een goed herkenbare ziekte. De duidelijkste symptomen zijn het ontstaan van rode vlekjes over het lichaam en gewrichtspijn. De combinatie van de twee is een duidelijke aanwijzing voor de ziekte. Ook een algemeen ziek gevoel wordt vaak ervaren. Bij twijfel kan bloedonderzoek worden uitgevoerd om aanwezigheid van het virus te bevestigen.

Rode vlekken bij de Vijfde ziekte

Vooral bij kinderen ontstaan veel rode vlekjes. Deze ontstaan eerst op het gezicht, maar verspreiden zich ook naar de romp, benen, armen en billen. De vlekjes kunnen versmelten tot een netwerk van grotere vlekken. Meestal zijn de rode vlekken iets verheven boven de huid. Ze kunnen gloeien en jeuken, wat voor ongemak zorgt. Meestal wordt echter vooral de aanblik als storend ervaren, en niet de gevolgen van de vlekjes. Blootstelling aan zonlicht kan de uitslag plaatselijk verergeren. Om deze reden zijn vooral de niet-afgedekte delen van de huid het meest aangedaan. Uitslag op de voetzolen of handpalmen komt zelden voor.

De vlekjes verdwijnen meestal na één week al, maar kunnen soms tot twee weken aanhouden. In de weken na de infectie kunnen de vlekjes nog terugkomen bij kou, warmte of stress. Ook blootstelling aan zonlicht kan zorgen voor een terugkeer van de vlekjes. Op de lange termijn is dit niet meer het geval.

Volwassenen krijgen in de regel minder last van rode vlekken als gevolg van de Vijfde ziekte. Zij krijgen vaker te maken met andere symptomen, zoals gewrichtspijn. Ontstaan er bij een volwassen persoon wel vlekken, dan is de aard hetzelfde als bij kinderen: het kan jeuken en gloeien, maar is vrij onschuldig.

Gewrichtspijn bij de Vijfde ziekte

Naast rode vlekjes is ook gewrichtspijn en -stijfheid een veel voorkomend symptoom van de Vijfde ziekte. Deze pijn treedt vaker op bij volwassenen dan bij kinderen en is vaak in de handen en voeten gelokaliseerd. Gewrichtspijn houdt meestal iets langer aan dan de vlekjes. Meestal verdwijnt deze na ongeveer twee weken. Bij volwassenen kan het voorkomen dat de pijn meerdere weken of zelfs enkele maanden aanwezig is. Stress kan hierbij een rol spelen.

Koorts of verhoging bij de Vijfde ziekte

De rode vlekjes die ontstaan bij de Vijfde ziekte kunnen gepaard gaan met een lichte verhoging of koorts. Dit is onschuldig, omdat de koorts vrij licht is. Afhankelijk van hoe de persoon zich voelt kunnen dagelijkse activiteiten worden voortgezet.